W sedenje
 

U ranom uzrastu deca provode mnogo vremena na podu, zauzimajući često w položaj

– dete sedi sa raširenim kolenima, butine su rotirane ka unutra, a stopala raširena u stranu, izvan kukova. Ako stojite iznad deteta, uočićete da njegove noge imaju oblik slova W.

U ovom položaju, detetova baza oslonca je šira, centar gravitacije niži što omogućava veću stabilnost kroz kukove. Često ovaj položaj zauzimaju deca zbog sniženog mišićnog tonusa, slabosti mišića trupa i hipermobilnih zglobova.

Ukoliko dete povremeno, kratkotrajno zauzima ovaj položaj, to je u redu.

Dugotrajno sedenje u ovom položaju može ograničavati dete da se u potpunosti uključuje u aktivnosti u svom okruženju. Otežava aktivnu rotaciju trupa i ne može da prebacuje svoju težinu na obe strane, što otežava dohvatanje igračaka koje su izvan njegovog neposrednog dometa. Sve ovo ometa razvoj bilateralne koordinacije i održavanje ravnoteže, pa W sedenje potencijalno može dovesti do bolova u zglobovima, leđima, karlici. Takođe, dovodi i do nedovoljnog razvijanja bazične snage tela i kašnjenja razvoja grube motorike.

Kada uočite ovakav položaj prilikom sedenja, potrebno je da ga ispravljate i podstičete da koristi druge načine sedenja na podu, kao što su:

-        turski sed,

-        sedenje sa strane (obe strane),

-        sedenje na petama,

-        sedenje sa ispruženim nogama (sastavljene, raširene)

Ponekad samo korigovanje položaja nije dovoljno, već je potrebno i jačanje mišića trupa.